Cashback energie

Wij Hollanders zijn gek op kortingen. We rijden met liefde om voor een euro korting op onze hamburger of een gratis flesje cola bij ons menu. Niet zo gek dus dat ook energieleveranciers kortingen aanbieden bij hun energiecontracten. De cashback energie actie welteverstaan. Ook vaak welkomstkorting genoemd. Voor veel mensen is het één van de voornaamste redenen om over te stappen van energieleverancier. Dat is ook niet heel gek. Een hoge cashback kan een flinke besparing opleveren.

Wat is cashback energie?

Veel energieleveranciers geven via onze site cashbacks, welkomstpremies, energietegoeden en welkomstkortingen. Dit betekent eigenlijk allemaal hetzelfde. Het principe van een cashback is eigenlijk heel eenvoudig: sluit jij een energiecontract af, dan geeft je energieleverancier een korting die soms wel oploopt tot € 250,- per jaar.

Hoe werkt cashback energie?

Voordat je de cashback op je rekening gestort krijgt, moet je nog wel even geduld hebben. De cashback krijg je na een jaar uitgekeerd. De energieleverancier wil namelijk graag zeker weet dat jij eerst een jaar klant blijft voordat je overstapt naar een andere leverancier. Je cashback wordt verrekend met je jaarafrekening. Er zijn drie situaties mogelijk:

Lager energieverbruik: volledige cashback en meer

Je totale energieverbruik was lager dan waarvoor je maandelijks betaald hebt. Je krijgt het te veel betaalde bedrag terug plus je cashback. Score!

Gelijk energieverbruik: cashback op rekening

Je krijgt alleen de cashback terug omdat je precies zoveel stroom en gas hebt verbruikt als waarvoor je betaald hebt. Overigens is dit een uitzonderlijke situatie. Vaak gebruik je wel iets meer of minder dan waarvoor je betaald hebt. Dit kan voordelig maar ook nadelig uitpakken.

Hoger verbruik: verrekening cashback

Soms moet je aan het eind van het jaar bijbetalen aan je energieleverancier. Dat gebeurt als je meer gas en stroom verbruikte dan waarvoor je maandelijks betaald hebt. In dit geval wordt je cashback afgetrokken van het nog te betalen bedrag. Blijft er dan nog een bedrag over dat je terugkrijgt van je energieleverancier, dan krijg je dit gestort op je rekening. Het kan ook zijn dat je ondanks de verrekening met de cashback alsnog een bedrag moet bijbetalen aan je energieleverancier. Dan ontvang je een factuur.