Hoeveel vermogen leveren zonnepanelen?
Bij deze vraag komen een aantal eenheden kijken: watt, wattpiek en kilowattuur. Dit artikel verduidelijkt wat het verschil is en waar je op moet letten. Daarnaast kijken we naar een aantal factoren die effect hebben op de daadwerkelijke opbrengst van jouw zonnepanelen.
Watt drukt uit hoeveel energie per tijdseenheid wordt opgewekt of verbruikt, als een bepaald wattage een uur lang verbruikt of opgewekt wordt dan spreken we over wattuur. Het voorvoegsel kilo drukt duizend uit, dit vanwege de gangbaarheid van duizendtallen wattuur in het dagelijks gebruik. De wattpiek is speciaal voor zonnepanelen en is een meeteenheid voor het ‘piek vermogen’, het vermogen van de zonnepaneel onder standaard omstandigheden.
Onder standaard omstandigheden zou een paneel met 335 wattpiek gelijk zijn aan een opgewekt vermogen van 335 kWh per jaar, maar door praktijkfactoren als schaduw, liggen en helling valt dit lager uit. De test omstandigheden betekenen: geen schaduw, ideale temperatuur en gericht op het zuiden. Door schaduw of neerslag op de panelen vermindert de efficiëntie en daarmee ook het opgewekt vermogen, een vuistregel is dat hierdoor ongeveer 10% vermogen verloren gaat.
Ook de temperatuur van de panelen is van belang, onder standaard omstandigheden zijn de panelen getest bij een temperatuur van 25 graden. Als de panelen warmer worden dan verliezen ze per graad zo’n 0,4% vermogen. Op een zomerse dag kan een paneel al gauw 60 graden worden, dat betekent (60-25) x – 0,4% = – 14% minder opgewekt vermogen. Zonnige dagen zijn dus pas perfect als het ook nog koud is, dan presteren panelen het allerbest.
Nu zou je denken dat een zonnige winterse dag meer opbrengt dan een zonnige zomerse dag, maar dit is natuurlijk niet waar. In de winter heb je veel minder zonuren op een dag. Per uur mag een paneel dan wel meer opwekken, maar over de dag gezien is het al om half 5 s’ middags donker. Zomers schijnt de zon zo’n 9 uur langer dan in de winter. Daarnaast is het zomers bijna elke dag mooi weer en is het in de winter bewolkt 9 van de 10 dagen. Ook met bewolking wekken zonnepanelen stroom op middels diffuus licht.
Terugkomend op de standaard omstandigheden is het dus zo dat een paneel met een vermogen van 335 watt piek is getest bij 25 graden, een airmass van 1,5 en loodrechte instraling. Dan wekt een paneel van 335 watt piek 335 kWh per jaar op. In Nederland wekt deze paneel van 335 watt piek in de praktijk vaak plus minus 300kWh per jaar op, terwijl dit in Spanje bijvoorbeeld 400kWh per jaar is. Het opgesteld vermogen van een paneel (in dit geval 335 watt piek) betekent dus niet dat 335 watt piek het maximum is, maar geeft het vermogen aan getest onder standaard omstandigheden.
Als laatste is de ligging van de panelen van belang, je zult zelden panelen naar het noorden zien liggen. Als ze op het zuiden liggen pakken ze op een dag het meeste zon mee, maar dat moet de situatie natuurlijk wel toe laten. Het kan best zijn dat je dak richting oost en west ligt, dat is wederom een afwijking van de perfecte situatie. Al deze omstandigheden zorgen ervoor dat je vaak je opgesteld vermogen wattpiek keer 0,85 doet om op je werkelijk opgewekt wattage te komen.
In het geval van een 335 wattpiek paneel is dat dus ongeveer 285 kWh opgewekte stroom in jaar 1. Dit klinkt weinig, maar is een zeer goede praktijkopbrengst. In de praktijk is dit bijna altijd het geval. Een paneel presteert nooit optimaal maar is toch zeer rendabel. Wij zien een gemiddeld rendement van 14% en een terugverdientijd van 7 jaar.
Advies op maat
bij Zonnestroom Nederland ontwerpen wij samen met jou de perfecte zonne-installatie die een goed rendement en terugverdientijd waarborgt! Vraag vrijblijvend een adviesrapport op maat aan op de website van Zonnestroom Nederland, waarin wij de gehele case uiteenzetten voor je.