Isolatie voor uw zakelijke pand of woning?

Isolatie voor uw zakelijke pand of woning?

Rond het isoleren van een woning of bedrijfspanden zijn er door de jaren heen heel wat geruchten en misverstanden ontstaan. Vaak ontstaan deze misverstanden door het niet correct uitvoeren of plaatsen van de isolatie waardoor in vele gevallen problemen kunnen ontstaan. In dit artikel behandelen we dit onderwerp uitvoerig in samenwerking met energiespecialisten van energiehunter.nl.

Overisolatie van een woning

Een feit dat men vaak hoort is het risico op overisolatie van een woning. Men zou zogezegd een woning té veel kunnen isoleren waardoor men gaat overisoleren. Niets is echter minder waar. Overisoleren bestaat niet dus men hoeft hiervoor zeker geen schrik te hebben. Wel kan men isolatie plaatsen en geen rekening of niet voldoende rekening houden met het feit dat men nog verluchting nodig heeft. Ventilatie in een gebouw is noodzakelijk en mag zeker niet vergeten worden.

Schimmelvorming en vochtproblemen

Een bijkomende bewering is het veroorzaken van vocht en schimmels door isolatie. Het is echter zo dat vocht en schimmels niet voorkomen op plaatsen die goed geïsoleerd zijn maar juist wel op plaatsen die niet goed geïsoleerd zijn of waar geen isolatie aanwezig is. Ook waar men de isolatie niet goed heeft aangebracht kan men deze problemen ondervinden. Wel moet men dus rekening houden dat isolatie samengaat met goede verluchting. De werken laten uitvoeren door een erkend en ervaren aannemer kan dus in vele gevallen heel wat problemen voorkomen. Vooraf goed informeren en te rade gaan bij verschillende mensen is dus zeker geen overbodige luxe. Velen kiezen er inmiddels voor om zelf isolatie aan te brengen en op zich is dit perfect mogelijk maar men moet er dan wel op toezien dat de isolatie ook goed aangebracht wordt. Zo loopt men niet het risico alles opnieuw te moeten doen omdat er mogelijks condensatie of andere problemen opduiken.

Lucht isoleert volledig dus men heeft geen isolatie nodig

Lucht is inderdaad ook een goed isolerend product maar het is zo dat enkel stilstaande lucht isoleert. In een spouw tussen muren bijvoorbeeld, daar is de lucht continu in beweging, waardoor deze lucht geen enkele isolerende waarde meer heeft. Spouwisolatie biedt dus wel heel wat voordeel. Vele isolatie in de spouw verhindert ventilatie waardoor het buitenblad niet kan drogen. Het drogen van het buitenblad heeft op zich niets te maken met de ventilatie in de spouw. Het grootste deel van het vocht verdampt namelijk gewoon naar buiten.