Wat is energiemanagement?

Laten we om de vraag ‘Wat is energiemanagement?’ te beantwoorden eerst eens teruggaan naar de basis: energie. Energie is een niet te missen factor is ons leven. Dagelijks maken we met zijn allen dankbaar gebruik van de energie die er is. Denk bijvoorbeeld aan de stroom die we gebruiken voor onze computers en mobiele telefoons, maar ook aan de elektrische energie om elektrische auto’s te voeden.

Energiemanagement toepassen

Maar hoe pas je energiemanagement toe als besparingsmaatregel? Wij zetten een aantal activiteiten op een rijtje die onder energiemanagement vallen én energiebesparing opleveren:

Start met energiemeting

Maak het energieverbruik inzichtelijk met behulp van energiemeters. Met behulp van kWh meters en power analysers in combinatie met stroomtrafo’s kun je van een gebouw het energieverbruik meten. Vervolgens is de keuze aan jou: ga je handmatig een analyse loslaten op hoe het verbruik per (bijvoorbeeld) maand of jaar is opgedeeld, of laat je het doen met behulp van een energie monitoring tool?

Start met energiemonitoring

Als je eenmaal het energieverbruik gemeten hebt, is het (zoals gezegd) goed om te weten hoe het energieverbruik is opgedeeld. Een energie monitoring tool is toe te passen voor het verzamelen en direct visualiseren van alle data in een lokaal toegankelijke online monitoring tool. Hierdoor zie je bijvoorbeeld hoeveel energie kantoorruimte 1 meer verbruikt ten opzichte van kantoorruimte 2. Kortom, dankzij energiemonitoring heb je inzicht in zowel je totale energieverbruik als hoe dit verbruik is opgedeeld.